La Factoria de l’Aigua. Espai Tinkering
La Factoria de l’Aigua. Espai Tinkering
Acabes d’entrar a La Factoria de l’Aigua! Un espai ple de reptes per aconseguir atrapar l’aigua, fer que soni i fer que voli. Un espai a través del qual descobriràs noves formes de pintar i de mesurar el temps. Un espai, en definitiva, per explorar la complexitat de les propietats de l’aigua i de la teva imaginació.
En aquesta activitat hauràs de superar reptes relacionats amb les diferents propietats de l’aigua, l’acció climàtica i la sostenibilitat.
La Factoria de l’Aigua és l’espai de tinkering del Museu de les Aigües, mitjançant el qual abordem els reptes del futur vinculats a l’aigua. El tinkering és una metodologia activa d’aprenentatge de caràcter lúdic que es basa en el lema “pensa amb les mans” i en el procés d’assaig-error.
Repte 1: ATRAPA L’AIGUA. Pots atrapar l’aigua que hi ha a l’aire?
Hashtag del repte: #atrapalaigua
Hi ha llocs al món molt secs, com per exemple l’illa d’El Hierro a les Canàries, però on sovint es forma boira o rosada al matí. Podem atrapar aquestes microgotes d’aigua i convertir-les en reserves per poder regar, per exemple? La naturalesa sempre ho ha fet, utilitzant, per exemple, les gotes de les fulles dels arbres o de les teranyines.
S’han inventat maneres d’imitar la naturalesa per poder obtenir aigua molt més sostenibles que el transport des d’altres llocs. Seràs capaç de fer el mateix a casa? Podràs atrapar l’aigua que hi ha a l’aire?
Si vius en un lloc on es forma boira sovint o al matí hi ha rosada, pots provar el nostre atrapaaigua al carrer! Si no pots, t’animem a fer-lo servir als espais de casa amb molta humitat, com ara la cambra de bany (després de dutxar-te) o la cuina (després de bullir aliments).
Com ho faràs? Pots emprar una tela de malla amb forats de diferents mides, pals de fusta, brides, una grapadora, xinxetes, fils o unes tisores, per exemple.
Repte 2: RELLOTGES D’AIGUA. Pots mesurar el temps amb aigua?
Hashtag del repte: #rellotgesdaigua
Per viure, la humanitat sempre ha necessitat mesurar el temps i, per fer-ho, hem emprat la lluna, el sol, la sorra, però… i l’aigua? Podem construir rellotges amb aigua?
Et reptem a construir un rellotge d’aigua. Com ho faràs? Aquí tens alguns dels materials necessaris: tubs de PVC, cartró o altres materials que tinguis al teu abast, una serra, un cúter, fustes de diferents mides, gots de paper, materials que pesin, claus o cola universal per unir les parts, recipients de mides diferents on posar l’aigua…
Repte 3: QUADRES D’AIGUA. Pots pintar sense pintura?
Hashtag del repte: #quadresdaigua
Per pintar normalment utilitzem elements sintètics com la pintura o els retoladors, que poden contenir plàstics i tintes no biodegradables. Podries fer quadres només amb elements naturals? Fer que elements com el cafè tinguin usos nous i creatius? Com pots fer servir una pedra per pintar? L’aigua es pot convertir en pintura?
En aquest repte et proposem que pintis un quadre només amb elements de la naturalesa de la manera més original possible. Pots fer un taller a casa o anar a un riu o al mar amb fulls de paper o peces de roba blanca i pintar directament allà.
Necessites inspiració? Aquí venen algunes idees!
Fes servir: cúrcuma, pebre vermell, comí o altres espècies, sorra, pedres de mides i textures diferents, plomes de colors…
Repte 4: A VOLAR! Pots fer volar un coet amb aigua?
Hashtag del repte: #avolar
T’has preguntat mai per què al costat dels rius hi ha tantes fàbriques i colònies industrials? Per què també hi ha molins? Abans que tinguéssim l’energia de les màquines de vapor o l’electricitat, els rius i l’aigua corrent eren una de les principals fonts d’energia. S’aprofitava el moviment de l’aigua per fer funcionar màquines que teixien o que molien el gra.
En aquest repte et proposem que facis servir l’energia de l’aigua… per fer volar un coet! Una pista: a més d’aigua, necessitaràs aire. I una altra pista, et presentem una llista de tots els materials i instruments que necessitaràs:
– Una ampolla de refresc o de suc gran.
– Un tap de suro que encaixi amb el forat de l’ampolla.
– Una barrina per fer un forat llarg i fi al tap de suro.
– Una manxa d’aire amb adaptador d’agulla (per inflar pilotes).
– Suport per deixar el coet abans de llançar-lo (pots fabricar unes potes al coet perquè s’aguanti sol).
Com el construiràs? A més dels materials, al vídeo, hi trobaràs alguns moments clau de la construcció.
Repte 5: CANTS AQUÀTICS. Pots fer que l’aigua canti?
Hashtag del repte: #cantsaquatics
Sabies que els cetacis es comuniquen sota l’aigua? El so també es pot transmetre a través d’aquest element. Però el canvi climàtic ha provocat alteracions a la temperatura i la composició de l’aigua del mar, que han causat canvis en la comunicació entre cetacis, i això ha provocat que disminueixi la intensitat del seu cant.
Però l’aigua no és només un mitjà pel qual es pot transmetre el so… També pot generar so! En aquest repte et proposem que facis servir l’aigua com si fos un instrument i que enregistris una cançó només amb instruments d’aigua.
Pots emprar:
– Pots de vidre amb tapa.
– Pals de fusta o baquetes.
– Recipient metàl·lic.
– Glaçons.
– Canyeta de bambú o metàl·lica.
– Paper de cel·lofana de diferents colors.
– Copes de vidre.
– Colorant alimentari o tint per a l’aigua.
Repte 6: ART AQUÀTIC
Hashtag del repte: #artaquàtic #lafactoriadelaigua
Us atreviu a fer una obra artística amb aigua? L’aigua és un element que permet veure el món que ens envolta des d’una altra perspectiva, en què els objectes i la llum es comporten de manera diferent. Com podem aprofitar aquesta característica per crear una obra artística?
Segurament heu vist alguna vegada una bola de vidre amb aigua i diferents elements a dins per tal de decorar algun espai. Us reptem a construir les vostres pròpies boles d’aigua decoratives i investigar com es comporten diversos elements dins l’aigua. Podeu provar alguns dels fenòmens següents:
– Què fa que un material floti o no?
– Com influeix la temperatura en la rapidesa amb què es tinta l’aigua?
– Què li passa a la llum quan la fem passar per l’aigua?
Atreviu-vos a provar, remenar i mullar tot tipus de materials; descobrireu molts comportaments de l’aigua que potser no coneixíeu i podreu decorar la vostra habitació amb un objecte fet per vosaltres!
Proposta de materials que podeu utilitzar per resoldre el repte:
– Envàs de vidre
– Aigua
– Sal
– Colorant alimentari
– Raig làser
– Boles de suro
– Arròs
– Pedres petites
Repte 7: JOGUINES D’AIGUA
Hashtag del repte: #artaquàtic #lafactoriadelaigua
Quines joguines aquàtiques podeu inventar? Per fer moure les coses ens cal una font d’energia i l’aigua n’és una de molt bona i molt utilitzada. Heu pensat mai a crear objectes que es moguin amb l’ajuda de l’aigua? I si aquests objectes fossin joguines? En aquest repte us donem pistes sobre com es pot aprofitar la força de l’aigua per generar moviment circular… Quines joguines sereu capaços d’inventar?
Exploreu els materials que tingueu a casa, feu servir la vostra creativitat per fer joguines originals i busqueu diferents maneres d’obtenir aigua amb prou força per fer-les girar!
Proposta de materials que podeu utilitzar per resoldre el repte:
– Palets de fusta
– Suport d’espuma
– Culleretes
– Taps de suro
– Pals de broqueta
– Xeringues
Repte 8: REUTILITZEM L’AIGUA
Hashtag del repte: #reutilitzemlaigua #lafactoriadelaigua
Un animeu a construir un reg gota a gota? L’aigua és un bé escàs i una molt bona manera d’estalviar-ne és reaprofitar la que es pugui. L’aigua de la dutxa que deixem córrer mentre s’escalfa, per exemple, és fàcilment aprofitable per regar les plantes. Si, a més, podem trobar la manera de fer-ho a través d’un reg gota a gota, la quantitat d’aigua que podem estalviar és molt gran.
No calen grans construccions ni gaires materials per construir un reg gota a gota casolà. En aquest repte us donem idees per fabricar-ne amb materials que pugueu tenir per casa i construir el vostre propi disseny, des del més senzill fins al més complex. Atreviu-vos a experimentar, explorar i divertir-vos en família mentre contribuïu a l’estalvi d’aigua. Quines altres maneres de reutilitzar l’aigua se us acudeixen?
Proposta de materials que podeu utilitzar per resoldre el repte:
– Envasos reutilitzats
– Tros de tela
– Barrina
– Recipient per recollir l’aigua de la dutxa
– Embut
Repte 9: CIRCUITS D’AIGUA
Hashtag del repte: #circuitsdaigua #lafactoriadelaigua
Us atreviu a construir un gran circuit d’aigua? On comencen i on acaben els rius? Són sempre tots iguals? Creieu que en algun lloc del planeta un riu pot començar al mar i acabar dalt de la muntanya?
Els fluxos d’aigua tenen una tendència i direcció naturals, però aquests a vegades es poden veure modificats, bé per accidents geogràfics o bé per l’acció humana. La construcció d’edificis i carreteres pot modificar substancialment el curs natural dels recursos hídrics del planeta. Conèixer-ne les característiques naturals i el seu comportament és essencial per a minimitzar-ne els risc de desbordament.
En aquest repte, us proposem que investigueu maneres de modificar la direcció de l’aigua: quants materials diferents podeu utilitzar per modificar-ne la trajectòria? Quines estructures permeten que l’aigua es mogui i quines no? Exploreu, investigueu i munteu el circuit més gran que pugueu!
Podeu treballar de manera col·laborativa o per separat, i després unir els diferents circuits per fer-ne un de molt gran; podeu agafar idees d’altres reptes i utilitzar-les per introduir-les al circuit; podeu inspirar-vos en elements del vostre voltant… Entreneu la vostra creativitat i mostreu-nos-en el resultat a les xarxes!
Proposta de materials que podeu utilitzar per resoldre el repte:
– Envasos reutilitzats
– Embuts
– Cilindres de cartró de paper de cuina
– Mànegues velles
– Globus
Repte 10: AIGUA CALENTA SOSTENIBLE
Hashtag del repte: #escalfaraigua #lafactoriadelaigua
Com podeu muntar un escalfador d’aigua? L’estalvi d’energia és una de les principals mesures per lluitar contra el canvi climàtic. Escalfar aigua és una activitat que consumeix molta energia, però la creativitat i el disseny ens poden ajudar a trobar maneres de fer-ho utilitzant fonts d’energia renovables com la llum solar. En aquest repte us proposem que investigueu quins materials i estructures escalfen més l’aigua quan es troben sota el sol. Experimenteu amb recipients de diferents colors, mides i formes; amb tubs de diferent llargada, diàmetre i color; mesureu com canvia la temperatura, i traieu-ne les vostres conclusions!
De quin color creieu que haurien de ser els materials d’un escalfador d’aigua? Quin tipus d’estructures utilitzaríeu? Expliqueu-nos-ho a les xarxes!
Proposta de materials que podeu utilitzar per resoldre el repte:
– Envasos de diferents colors
– Mànegues o tubs vells de diferents colors i mides
– Termòmetre
– Palets o estructures de suport
– Gomes elàstiques